Nätverk i arbetslivet är både på gott och ont

Att ha ett nätverk i arbetslivet kan både vara på gott och ont. Det kan vara jätte positivt om man ser det från en vinkel att man har kontakt med sina kollegor och där med bygger upp en bättre och tightare relation som man sedan kan använda sig av på arbetsplatsen. Dock är det inte alltid till en fördel att vara speciellt bra vänner med alla på sin arbetsplats. Tänk dig själv om du hade suttit och arbetat i samma rum som dina bästa vänner, då är det svårt att hålla sig ifrån snack och annat som inte har med arbetet och göra. Det leder till att man oftast gör ett sämre jobb och i värsta fall blir tvungen att avluta på jobbet. Annars kan det leda till att man förstör sin vänskap med ens vänner med tanke på att det är lätt att man tröttnar på varandra om man ses flera timmar varje dag och sedan ses på helger och liknande för att kunna göra saker man inte kan göra på arbetsplatsen.

Ett nätverk gör att du lär känna fler

Närverk i arbetslivet är alltså både positivt och negativt. Det är positivt på det sättet att man lär känna de flesta på ens arbetsplats. Dock är det viktigt att hålla det på en låg nivå så att man inte blir allt för tight med ens kollegor. Det är dessutom svårt för en chef att vara med i ett nätverk där ens kollegor är med eftersom personen då kan få reda på information som inte rör honom och att man lätt kan ändra åsikt om en person som man inte hade gjort om man inte var med i nätverket. Ett vanligt nätverk som används på jobb är Facebook, Instagram och liknande där man kan lägga upp bilder och texter. Det vill säga att man uppdaterar sin status och lägger upp saker som kan vara vid intresse för andra.

Många blir beroende av sociala medierna

Sedan finns det negativa saker med att vara med i nätverk i arbetslivet som inte har med andra kollegor att göra. Oftast blir alla som är med i ett nätverk beroende av att ständigt uppdatera eller iallafall komma flödet på vad ens kompisar och dem personerna man följer har uppdaterat. Som du säkert förstår så är det enkelt att det går ut över arbetslivet och att man inte sköter sitt jobb för att man exempelvis sitter och nätdejtar, kollar Facebook, chattar med andra kompisar och liknande. Vissa stora företag som har ett och samma dator system har förbjudit sociala medier på deras wifi. Det betyder att så länge du är uppkopplad på företagets wifi så kan du inte gå in på någon app som klassas som socialt medie, exempelvis Facebook eller Instagram. Då går det inte att logga in på ens jobbdator med tanke på att man är beroende av wifit. Man kan logga in på sin mobil och man kopplar ifrån sig wifit men då brukar de allra flesta göra det när de har raster eller under lunchen. Detta är extremt effektivt för att få fler att börja jobba.